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October 18, 2024   
 
VIA ELECTRONIC MAIL 
 
Mr. Harlan M. Weller 
Senior Actuary, Office of Tax Policy 
U.S. Department of the Treasury 
1500 Pennsylvania Avenue, NW, Room 1045 
Washington, DC 20220 
 

Re: Follow-Up on Question Asked During RMD Hearing 
 

Dear Mr. Weller: 
 
 On behalf of the Committee of Annuity Insurers, we are writing to follow up on a 
question you asked during our testimony at the September 25th hearing on the proposed 
regulations regarding required minimum distributions (“RMDs”) from qualified plans and IRAs. 
We testified that the regulations do not adequately address how the RMD rules apply after an 
employee’s death if the employee had both a Roth and a non-Roth account in their qualified 
plan.  We had assumed that in such cases the post-death RMD rules would apply separately to 
the Roth and non-Roth accounts.  You questioned our assumption and suggested that in such 
cases the Roth and non-Roth accounts must be aggregated and the same post-death RMD rules 
must be applied to the aggregated accounts.  We are following up to reiterate why, in our view, 
the regulations should not reflect such an aggregated approach and why, instead, the post-death 
RMD rules should apply separately to Roth and non-Roth accounts within a plan.  
 
 The final regulations continue to generally reflect the interpretation that different post-
death RMD rules apply depending on when an employee dies in relation to their required 
beginning date (“RBD”).  We have attached a chart that summarizes some of the key differences 
between these rules.  Most importantly, however, if an employee dies before their RBD, the 
beneficiary can defer distributions for up to 10 years (the “10-Year Deferral Rule”), whereas if 
an employee dies on or after their RBD, the beneficiary must continue taking annual RMDs “at 
least as rapidly” as they were being made before the employee died (the “ALAR Rule”).   
   
 As we observed in our written comments, the final regulations provide that if an 
employee’s entire interest in a plan is held in a Roth account, then the employee’s death is 
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always deemed to occur before their RBD.1  Thus, in such cases the 10-Year Deferral Rule is 
always available to a designated beneficiary of an in-plan Roth account, regardless of the timing 
of the employee’s death.  During the hearing, you suggested that because this rule is limited to 
situations where the employee’s entire interest is held in a Roth account, the rule does not apply 
if only a portion of their interest is held in a Roth account.  We understood you to mean that in 
such cases, the employee’s Roth and non-Roth accounts must be aggregated and the same RMD 
rules must be applied to both, with the applicable rule determined by when the employee dies in 
relation to their RBD.  Thus, for example, if the employee dies on or after their RBD, the ALAR 
Rule applies to their Roth account, even though that rule would not apply if the employee had 
only a Roth account under the plan. 
 
 Respectfully, we do not think such an interpretation is consistent with a plain reading of 
the relevant statutory rules or how IRS/Treasury have interpreted analogous rules in the past.  In 
that regard, we note the following: 
 
 The ALAR Rule no longer makes sense for designated Roth accounts.  The ALAR Rule, 

as stated in section 401(a)(9)(B)(i), requires distributions after an employee’s death to be 
made “at least as rapidly as under the method of distributions being used under 
subparagraph (A)(ii) as of the date of his death.”  Subparagraph (A)(ii) sets forth the rule 
for RMDs during the employee’s life, but that rule no longer applies to designated Roth 
accounts, pursuant to the SECURE 2.0 Act.2  Thus, for any employee’s designated Roth 
account, there is no longer any “method of distributions being used under subparagraph 
(A)(ii) as of the date of his death.”  If distributions from a designated Roth account must 
continue after an employee’s death at least as rapidly as they were required to be made 
before their death, but no distributions were actually required before their death, then 
continuing to not make any distributions after the employee’s death would satisfy the 
ALAR Rule.  In other words, the ALAR Rule makes no sense if there is no lifetime RMD 
obligation.  This is why the regulations for Roth IRAs, which have never been subject to 
lifetime RMDs, have always deemed an IRA owner’s death to occur before their RBD, 
even if the owner also has traditional IRAs to which the lifetime RMD rules apply.3 

 Congress wants conformity in the RMD rules for Roth-type accounts.  It is our 
understanding that Congress eliminated the pre-death RMD rules for in-plan Roth 
accounts in order to conform the treatment of such accounts to the longstanding treatment 
of Roth IRAs.4  Doing so removes an incentive for plan participants to roll their 

                                                 
1  Treas. Reg. § 1.401(a)(9)-3(a)(2); Treas. Reg. § 1.403(b)-6(e)(3)(iii). 

2  See IRC § 402A(d)(5) (stating that neither IRC § 401(a)(9)(A) nor the incidental death benefit 
requirements of IRC § 401(a) apply to designated Roth accounts, effective starting in 2024).    

3  Treas. Reg. § 1.408A-6, Q&A-14(a) (“The post-death minimum distribution rules under section 
401(a)(9)(B) that apply to traditional IRAs, with the exception of the at-least-as-rapidly rule described in section 
401(a)(9)(B)(i), also apply to Roth IRAs”) (emphasis added); Treas. Reg. § 1.408A-6, Q&A-15 (section 401(a)(9) 
applies separately to traditional and Roth IRAs).     

4  See, e.g., S. REP. NO. 117-142, at 95 (describing a predecessor bill to SECURE 2.0 and stating that the 
change to the pre-death RMD rules for designated Roth accounts was included because “[t]he Committee believes 
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designated Roth account balances out of their employer-sponsored plans into Roth IRAs 
merely to get the RMD treatment that applies to Roth IRAs.  In other words, Congress 
sought conformity in the RMD treatment of in-plan Roth accounts and Roth IRAs in 
order to discourage “plan leakage.”  Despite this congressional goal of conformity, 
IRS/Treasury would retain a disparity in the RMD treatment of designated Roth accounts 
and Roth IRAs if the regulations apply the ALAR Rule to the former but not the latter.  
This would continue to encourage plan leakage, not discourage it.  Beneficiaries may 
seek to roll their inherited Roth balances out of the decedent’s plan and into an inherited 
Roth IRA in order to avoid the disparate treatment of their in-plan Roth account.  If 
IRS/Treasury were to seek to prevent such beneficiary rollovers, the participants 
themselves may roll out of the plan during their lifetime in order to better position their 
future beneficiaries under the RMD rules.  Either way, IRS/Treasury would be thwarting 
a key congressional goal under SECURE 2.0.  IRS/Treasury also would be interpreting 
virtually identical statutory language in sections 402A(d)(5) and 408A(c)(4) very 
differently by applying the ALAR Rule under the former but not the latter.   

 Section 402A requires separate accounting.  Section 402A(b)(2) provides that a plan that 
offers a “qualified Roth contribution program” must establish separate accounts for Roth 
contributions and earnings thereon and must maintain separate recordkeeping with 
respect to each account.5  This reflects the fact that designated Roth accounts and non-
Roth accounts are subject to different rules regarding the taxation of distributions.  
Although this statutory separate accounting rule does not specifically reference RMDs, it 
broadly requires separate accounting to ensure that the different rules that apply to 
designated Roth accounts can be applied properly.  Now that designated Roth accounts 
are subject to different RMD rules than non-Roth accounts, it seems clear that the general 
separate accounting rule of section 402A(b)(2) should apply for RMD purposes as well.     

 It would be unnecessarily burdensome to apply an aggregation approach.  An 
interpretation that applies the ALAR Rule to designated Roth accounts only if the 
employee also has a non-Roth account in the plan would be unnecessarily burdensome to 
administer.  Plans would need to separately account for designated Roth accounts for 
RMD purposes (1) before the participant’s death,6 and (2) after the participant’s death if 
they have only a Roth account, but ignore such separate accounting after the participant’s 
death if they have both types of accounts.  It would be much easier to administer RMDs if 

                                                 
that it is appropriate to extend to designated Roth accounts the exceptions that apply to Roth IRAs from the pre-death 
minimum distribution rules and from the incidental death benefit requirements.”) (emphasis added). 

5  See also Treas. Reg. § 1.401(k)-1(f)(3).  We note that Treas. Reg. § 1.401(k)-1(f)(4) continues to provide 
that a “designated Roth account under [a] plan is subject to the rules of section 401(a)(9)(A) and (B) in the same 
manner as an account that contains pre-tax elective contributions.”  This is no longer true in light of IRC § 
402A(d)(5)(A), which was added to the Code by section 325 of the SECURE 2.0 Act.  We ask that the regulation be 
updated to reflect this change in law. 

6  See, e.g., Treas. Reg. §§ 1.401(a)(9)-3(a)(2) and 1.401(a)(9)-5(b)(3).  See also 89 Fed. Reg. at 58,645 
(explaining that if an employee has both a Roth and non-Roth account in a plan, a distribution from the Roth account 
cannot be used to satisfy a pre-death RMD obligation for the non-Roth account). 
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the same “separate accounting” treatment applied to Roth accounts in all cases and if the 
same post-death RMD rule applied to Roth accounts in all cases.     

 An aggregation approach would create a trap for the unwary.  The RMD rules are 
already extremely complex.  They are replete with variations on rules and exceptions to 
exceptions.  Even seasoned tax practitioners struggle with all the nuances embedded 
therein.  Adding a rule that treats in-plan Roth accounts differently merely because an 
employee also has a non-Roth account is a prime example of a provision that 
unnecessarily complicates the RMD rules.  Employees will almost certainly find it 
difficult to understand and anticipate this disparate treatment.  It also could create 
illogical and inappropriate results.  For example, assume that two participants each has 
$100,000 in a plan and each dies after age 73 and after retiring.  Assume further that the 
first participant’s entire balance is held in a Roth account, so the 10-Year Deferral Rule 
applies to their entire $100,000 and the ALAR Rule does not apply.  Assume further that 
the second participant has only $1 in their non-Roth account and the remaining $99,999 
is held in their Roth account.  Under the aggregation approach that has been suggested, 
the second participant’s $1 of non-Roth money would cause their entire $99,999 Roth 
balance to be subject to the ALAR Rule rather than the 10-Year Deferral Rule.  Such 
disparate treatment of two almost-identically situated taxpayers makes little sense from a 
technical or tax policy perspective.     

 Employees who have in-plan Roth accounts are likely to also have non-Roth accounts.   
Any employee who has a Roth account under a plan is very likely to also have a non-
Roth account under the same plan.  This is because in-plan Roth accounts have become 
available only in recent years, and many employees contributed to their plans on a non-
Roth basis before Roth accounts were introduced.  Moreover, prior to SECURE 2.0, all 
employer contributions have been made on a non-Roth basis.  As a result, most 
participants and beneficiaries who have any Roth balances in their plans are likely to also 
have non-Roth balances and therefore would be affected by an aggregation approach.  
This makes it even more important to clarify that such an approach does not apply.   

 Based on the foregoing, we urge IRS/Treasury to amend the final regulations to clarify 
that designated Roth accounts are always subject to the RMD rules that apply to employees who 
die before their RBD, regardless of when the employee actually dies or retires and regardless of 
whether the employee also has any non-Roth accounts in the plan.  Although the “aggregation” 
approach that you suggested during the hearing is not directly reflected in the regulations, that 
approach could be inferred from the final regulations if they are not amended.   
 
 We realize that the clarification we are requesting would require amendments to 
regulations that already have been issued as final.  However, the aggregation approach is not 
expressly described in the regulations, and in any event the final regulations from which an 
aggregation approach could be inferred were never preceded by any proposal that gave 
stakeholders notice of that approach nor any opportunity to comment on it before final rules were 
published.  Moreover, the Committee (and likely other stakeholders) reasonably expected 
conformity between the post-death RMD treatment of in-plan Roth accounts and Roth IRAs, so 
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the “aggregation” approach that you suggested at the hearing was surprising to us.  In our view, 
that approach would be incorrect as a matter of law.  We therefore hope that IRS/Treasury will 
amend the final regulations to clarify this.  In the meantime, our members are extremely reluctant 
to begin efforts to comply with an aggregation approach that is not expressly described in the 
final regulations and that seems incorrect.  Committee members and other stakeholders deserve 
clarity on these issues before they should be expected to even begin developing systems, 
procedures, and training to comply.  For these reasons and for the reasons stated in our prior 
written comments, we continue to believe that our prior request for transition relief and a delayed 
effective date with respect to these rules is fully warranted. 
 

* * * * * 
 
 We appreciate this opportunity to follow up on our oral testimony and written comments 
on the RMD regulations.  If you have any questions or if we can be of any assistance as you 
consider the issues we raised, we would be pleased to follow up further. 
 

Counsel to the Committee of Annuity Insurers 

 

 

Bryan W. Keene 
Partner, Davis & Harman LLP 
bwkeene@davis-harman.com 

202-662-2273 

Mark E. Griffin 
Partner, Davis & Harman LLP 
megriffin@davis-harman.com 

202-662-2268 
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Key Differences in Post-Death RMD Rules 
 

Type of Rule Death Before RBD Death On/After RBD 

Deferral vs. 
Annual RMDs 

The employee’s designated 
beneficiary (“DB”) or eligible 
designated beneficiary (“EDB”) 
can defer distributions for up to 
10 years after the employee’s 
death (the “10-Year Deferral 
Rule”).  If the employee does not 
have a DB or EDB, the 
beneficiary can defer 
distributions for up to 5 years 
after the employee’s death (the 
“5-Year Deferral Rule”). 

The 10-Year Deferral Rule and 5-Year 
Deferral Rule are not available.  
Instead, the at-least-as-rapidly rule 
(“ALAR Rule”) applies, which requires 
distributions to continue each year after 
the employee’s death. 

Relevant Life 
Expectancies 

The employee’s EDB (but not 
any other beneficiary) can use 
the “Life Expectancy Rule” in 
lieu of the 10-Year Deferral 
Rule.  Only the EDB’s life 
expectancy is relevant when 
calculating distributions under 
the Life Expectancy Rule. 

The Life Expectancy Rule does not 
apply.  Instead, the ALAR Rule 
applies.  Under the ALAR Rule, 
distributions must be made over the 
deceased employee’s remaining life 
expectancy.  If the employee has a DB 
(including an EDB), distributions must 
be made over the longer of the 
employee’s and beneficiary’s life 
expectancy.  Thus, up two life 
expectancies are relevant, one of which 
may be a DB who is not an EDB. 

Required 
Commencement 
Dates 

If the employee’s spouse is the 
sole beneficiary, the spouse is 
not required to commence RMDs 
under the Life Expectancy Rule 
until the employee would have 
attained the “applicable age” 
(generally, age 73). 

The Life Expectancy Rule does not 
apply.  Instead, the ALAR Rule 
applies.  Under that rule, distributions 
must commence by the end of the year 
after the year the employee died, even 
if the beneficiary is the employee’s 
spouse. 

Applicable Life 
Expectancy 
Tables 

If the employee’s spouse is the 
sole beneficiary, the final 
regulations deem the spouse to 
have made an election to use the 
Uniform Lifetime Table 
(“ULT”) to calculate their post-
death RMDs under the Life 
Expectancy Rule. 

If the employee’s spouse is the sole 
beneficiary, the proposed regulations 
do not deem the spouse to have made 
an election to use the ULT to calculate 
their post-death RMDs under the 
ALAR Rule.  Instead, the proposed 
regulations default the spouse into 
using the Single Life Table. 

 
 


